ro-bonsai.ro
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
September 08, 2010, 01:06:54 PM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
4611 Posts in 439 Topics by 192 Members
Latest Member: peyota
* Home Help Search Login Register
+  ro-bonsai.ro
|-+  Inceputuri (Begginings)
| |-+  Pomisori si alte probleme incepatori
| | |-+  am si eu un bonsai de vreo 2 saptamani si as avea nevoie de ceva sfaturi.......v
« previous next »
Pages: [1] 2 Print
Author Topic: am si eu un bonsai de vreo 2 saptamani si as avea nevoie de ceva sfaturi.......v  (Read 685 times)
ducu_cnd88
Newbie
*

Email
« on: February 25, 2010, 04:55:57 PM »

Mi-am cumparat si eu un bonsai  (cred ca este un eugenia cauliflora, din cate am putut sa gasesc pe internet, specie subtropicala din brazilia). Nu am avut nicio problema majora de cand l-am cumparat il ud de 2, 3 ori pe saptamana si il tin la caldura, fiind o specie subtropicala nu cred ca gresesc cu nimic pana aici. Problema este ca ii apar frunze galbene si unele care se pateaza, ca mai apoi pata sa se intinda si sa se usuce toata frunzulita (asta se intampla mai ales la frunzele noi, aparute de curand). Nu cred ca este cloroza pentru ca afectiunea aceea apare cand nu are destula lumina si eu il tin tot pe langa geam. O singura cauza ar putea sa fie : eu sunt student la brasov si acum am venit acasa la deva, asa ca l-am luat si pe el in masina, s-ar putea ca mutatul sa nu ii convina, dar tinand cont de faptul ca si inainte de a-l muta avea aceleasi probleme nu stiu care sa fie cauza. De asemenea la suprafata pamantului a aparut de cateva zile mucegai alb, nu cred sa fie din cauza udatului excesiv pentru ca nu poate fi vorba despre asta, asa ca sunt total in ceata. Astept raspuns daca ma puteti ajuta si de asemenea daca imi puteti da mai multe detalii referitoare la copacelul meu. Va multumesc!
P.S : Si as mai vrea sa imi spuneti daca este in regula sa pun muschi la suprafata pamantului sau il poate afecta.

http://img196.imageshack.us/i/25022010105.jpg/
http://img683.imageshack.us/i/myrte.jpg/
Pal-Stefan MURVAY
Jr. Member
**

« Reply #1 on: February 25, 2010, 06:00:40 PM »

Salutare si bine ai venit.

Sa le luam pe rand. Specia nu cred ca este eugenia cauliflora ci Serissa foetida (uitei aici o poza cu frunzele sa vezi daca seamana cu ce ai tu: http://media.photobucket.com/image/Serissa%20foetida/brianscooby123/IMG_0529.jpg)

Serissa este o planta care nu suporta deloc bine schimbarile bruste de mediu. E destul de probabil ca mutarea de la Brasov la Deva sa ii fi daunat. In mod sigur conditiile nu sunt aceleasi : umiditate, temeperatura, lumina.
In ceea ce priveste udatul s-ar putea ca el sa fie o alta cauza. Udatul se face atunci cand este nevoie adica in momentul in care vezi ca primul centimetru de pamant de la suprafata incepe sa se usuce. Daca ti s-a recomandat sa il uzi la 2-3 zile uita de sfatul asta. Trebuie sa verifici constant starea pamantului si uzi cand e nevoie.
Ar mai putea exista posibilitatea ca substratul sa nu fie foarte drenat si sa retina apa. Cam cat de repede iese apa pe gaurile de evacuare la udare ?

Per total mie mi se pare ca arata ok daca pozele sunt facute azi. Cam cat de des apar frunze galbene si cat de des pica? Daca nu se ingalbenesc in masa atunci nu cred ca e motiv neaparat de ingrijorare.

Tine-ne la curent cu evolutia.

OanaMurgeanu
Newbie
*

Email
« Reply #2 on: February 25, 2010, 06:15:47 PM »

Salut. Am si eu nevoie de ajutor urgent va rog. Mi-am cumparat de nici o saptamana un bonsai carmona. Stiu sigur ca este specia carmona pt ca de cand l-am luat am tot cautat pe net date despre el si info despre ingrijiri. Este primul meu bonsai, mi-am dorit dintotdeauna iar pe acesta care l-am cumparat l-am cumparat cu toata inima, m-am indragostit pe loc de el si chiar imi doresc sa se faca mare si sa-i mearga bine. Problema e ca in ziua cand l-am luat era tare trist si fara viata. Ajunsa cu el seara acasa, am citit cate ceva despre cum trebuie udat si cata lumina ii trebuie etc. Zis si facut. I-am gasit un locusor cu lumina multa dar nu in bataia directa a soarelui. L-am udat pt ca pamanatul era foarte uscat, iar a doua zi am avut parte de o supriza draguta. Isi revenise complet, funzulitele erau cat se poate de verzi si vesele, ba chiar a facut si doi muguri de flori si mai multi muguri de frunze noi. Am asezat vasul pe un alt vas cu pietris pt a-i mentine umiditatea. Nu il ud decat atunci cand pamantul este uscat. Si cu toate astea.....Sad((( deja si-a pierdut toate frunzele. NU stiu de ce si ce s-a intamplat, de unde era atat de vesel de ce acum a patit asta si nici nu stiu ce as putea sa mai incerc sa-l salvez totusi. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat, n-as vrea sa-l pierd.
lucian
Hero Member

Email
« Reply #3 on: February 25, 2010, 06:59:10 PM »

Oana, te rog deschide un topic separat cu problema ta, in aceasta sectiune cu poze ale plantei, ca sa vedem si noi despre ce e vorba...., intrucat aici parca se discuta despre alte plante decat carmona..... Nu cred ca ai fi foarte incantat ca in topicul tau despre carmona de ex., sa vin si eu si sa vorbesc de ex. ulmi........ Smiley
Ducu, treaba cu mucegaiul nu e ingrijoratoare, inseamna doar ca planta nu e destul de aerisita sau locul unde e planta nu e destul de aerisit si daca reduci udarea o sa dispara si el. In general, tinuta planta in casa, la o temperatura mai ridicata si o umezeala la fel de ridicata, are ca rezultat aparitia mucegaiului. O solutie de bicarbonat de sodiu si apa rezolva treaba asta de obicei..  In rest, verifica ceea ce te-a sfatuit si Stefan: solul - cat de drenant este si cat de propice pentru un bonsai este, lumina - care in perioada asta a anului creeaza probleme, intrucat plantele nu percep la fel ca si noi lumina, mai ales ele raportandu-se la emisiile ultra-violete(ceea ce becurile din casa mai putin emit) si apa/udatul care nu are o reteta sau orar ci doar cand planta o cere, adica se usuca solul macar deasupra (foarte putine plante nu suporta in regim de bonsai uscare solului deasupra si foarte multi bonsai mor din cauza udarii inadecvate....) si nu in cele din urma amplasamentul plantei,  adica sa nu fie in curent de aer, sa nu suporte diferente bruste de temperatura etc.
« Last Edit: March 24, 2010, 10:09:47 AM by lucian » Logged

Radu Lucian RUSU
Regional director of Romania for 2010 - International Saikei Association
ducu_cnd88
Newbie
*

Email
« Reply #4 on: February 26, 2010, 01:14:38 AM »

Da cred ca este o serissa....adica seamana foarte bine cu cel din poze. Despre compozitia solului nu pot sa spun prea multe, dar mie mi se pare ca apa se dreneaza destul de bine, in 20- 30 de secunde incepe sa se scurga din vas. S-ar putea sa il fi udat putin cam tare, doar o singura data pamantul s-a uscat destul de bine la suprafata pana sa il ud. Cat despre frunze,  nu cele care se ingalbenesc ma ingrijoreaza, ele sunt destul de putine si nu apar decat 6,7 pe zi, in privinta celor care se usuca, nu reusesc sa gasesc cauza, dar poate pana la urma este ceva normal, mai ales in aceasta perioada de an. Ce as mai vrea sa stiu este daca nu ar trebui sa ii pun ingrasamant si daca da, de ce fel si de asemenea daca ati putea sa imi raspundeti la intrebarea referitoare la muschi 'i-ar dauna cu ceva daca as pune la suprafata pamantului?'.
Va multumesc!
Pal-Stefan MURVAY
Jr. Member
**

« Reply #5 on: February 26, 2010, 09:27:30 AM »

Unii ar considera cam mult 20-30 de secunde Smiley Dar e ok ca iese apa. Incearca sa respecti de acum ce te-am sfatuit si ar trebui sa fie ok. Oricum ar fi ok daca i-ai schimba pamantul pentru ca cel cu care vin bonsaii astia de magazin nu este prea ok.
Eu ti-as recomanda sa nu ii pui inca nici ingrasamant nici muschi. Asteapta sa vezi ca isi revine si ca e ok si abia dupa aia.
Am uitat sa te intreb daca frunze noi face.

ducu_cnd88
Newbie
*

Email
« Reply #6 on: February 27, 2010, 06:26:26 PM »

Da face frunze noi si are si cresteri destul de viguroase, dar mi se pare ca uscatul frunzelor se accentueaza. Daca i-as schimba pamantul ar trebui sa ii tai si din radacinii sau doar sa il transplantez? Si cam ce compozitie ar trebui sa aiba noul pamant?
Mersi!
Nicolae
Hero Member

Murcia - Spain

Email
« Reply #7 on: March 02, 2010, 08:32:15 PM »

Salutare.

Problema e ca din cauza proastei calitati al solului se usca la supafata dar NU si in interiorul vasului. Incearca sa bagi degetul mic ( daca intra Grin) prin gaura de drenaj si verifica si acolo umezeala substratului de acum inainte. Copacelul este atacat de fungi suta la suta dupa simptome  , din cauza umezelii excesive la care se adauga caldura ambientala. Ar tebuii sa-i faci un tratament usor cu fungicid ( repet usor) si nu-l transplanta pana cand nu-si revine cat de cat. Serrisa este o specie destul de delicata in privinta apei si a tunderea radacinilor , adica la replantari. Ca sa-l replantezi ar trebuii sa fie destul de sanatos , asa ca te-as sfatuii sa mai astepti cu replantatul , daca se comporta bine prin iulie poti incerca sa faci replantarea , fara sa tai prea mult din radacini. Substratul poate fi de ex . turba 30% , pietris de rau fin sau pietris de acvariu 30% si 60% substrat anorganic  cum ar fi akadama , perlit , caramida zdrobita sau orice inlocuitor.( e indicat ca pietrisul sa-l fierbi inainte de a-l folosi)

Nico

cipikkus
Newbie
*

« Reply #8 on: March 09, 2010, 10:03:50 PM »

Din cate am citit la acest topic...toti care isi iau bonsai nou...primele probleme sunt uscarea frunzelor...si devin tristi. primul sfat care il aud...este drenarea solului...si calitatea solului. DEci concluzia mea: ar fi necesar schimbarea solului imediat cum il cumparam din comert, deoarece in comert se pun lucruri ieftine dar care sa dea impresia ca sunt scumpe si de calitate. Acum intrebarea...oare chiar e pe bune? e posibil sa aiba un sol total tampit si greu drenabil, asta doar sa scape vanzatorii de bonsai si sa isi ia banii?
Pal-Stefan MURVAY
Jr. Member
**

« Reply #9 on: March 10, 2010, 02:04:59 AM »

Din cate am citit la acest topic...toti care isi iau bonsai nou...primele probleme sunt uscarea frunzelor...si devin tristi. primul sfat care il aud...este drenarea solului...si calitatea solului. DEci concluzia mea: ar fi necesar schimbarea solului imediat cum il cumparam din comert, deoarece in comert se pun lucruri ieftine dar care sa dea impresia ca sunt scumpe si de calitate. Acum intrebarea...oare chiar e pe bune? e posibil sa aiba un sol total tampit si greu drenabil, asta doar sa scape vanzatorii de bonsai si sa isi ia banii?
Nu cunosc exact felul in care se cresc bonsaii de prin magazine dar cred ca se disting 3 posibile situatii:
1.Substratul in care se gasesc bonsaii comerciali este un substrat perfect potrivit pentru crescatoriile in care sunt formati. Crescatorii folosesc substratul cu pricina pentru ca experienta le-a dovedit ca este bun. Si probabil ca si este dar utilizat impreuna cu mediul in care ii cresc ei si cu modul lor de udare.
2.Pe de alta parte s-ar putea ca nici pentru ei sa nu fie cel mai bun substrat dar pentru ca sunt bonsai de duzina nu e pierdere mare daca mor 1-2 din 50 cat timp rezista destui cat sa le iasa pe usa. (varianta asta cred ca e mai putin probabila)
3. Mai exista o posibilitate ca ce vedem noi in vasele din magazine sa fi fost crescut in alte vase, de antrenament si abia cu cateva luni inainte de a lua drumul magazinelor au fost plantate intr-un substrat care sa ii tina cat mai mult in viata. Destul de mult cat sa ajunga in casa omului.

Oricare din cele 3 variante o fi adevarata ideea este ca un om care nu cunoaste in general prea multe despre plante sau despre copaci are sanse mari sa omoare copacelul prin udare necorespunzatoare. Chiar si oameni care au habar, ar putea sa-l omoare in unele cazuri cu un substrat "ne-bun".
Din magazin pana acasa deja datele problemei se schimba si greu se nimereste formula magica de udare pentru a mentine in viata copacelul cu un substrat despre care nu stim mare lucru.

Si acum ca sa raspund direct la intrebarile tale:
1. Concluzia e buna - trebuie schimbat substratul - dar nu neaparat pentru ca "deoarece in comert se pun lucruri ieftine dar care sa dea impresia ca sunt scumpe si de calitate" ci pentru ca nu este ok substratul.
2. Da, e pe bune Cheesy
3.Dupa cum am zis, nu cred ca s-a gandit nimeni sa le puna un substrat care e greu drenabil, tocmai dimpotriva, nisipul care se afla la toate specimenele pe care le-am vazut pana acum dovedeste ca oamenii au vrut sa-l faca drenat. Problema este ca nu s-au gandit (sau nu le-a pasat) de efectele pe termen lung. Cei de la crescatorie vor ca bonsaii sa supravietuiasca pana le ies pe usa si se vad cu plata-n mana.

In cele de mai sus m-am referit la crescatoriile de duzina. Sunt bineinteles si crescatorii care se respecta dar pretul e pe masura :d

cipikkus
Newbie
*

« Reply #10 on: March 10, 2010, 08:45:15 PM »

Da, interesanta opinie. Acum mai trag o concluzie: esti vanazator de bonsai? Daca esti banuiesc ca esti din ultima categorie ce ai pomenit-o la sfarsitul commentului tau..."cei care se respecta"  Grin
Pal-Stefan MURVAY
Jr. Member
**

« Reply #11 on: March 10, 2010, 09:07:29 PM »

Smiley))))))) Cu asta nu ai nimerit-o. Deloc Cheesy
Sunt si eu ca tine un om caruia ii place ideea de bonsai si vrea sa invete cum sa faca unul (sau mai multi).

cipikkus
Newbie
*

« Reply #12 on: March 10, 2010, 09:32:29 PM »

ehhh..asta e...o mai dau si prin gropi...sper ca nu te-am suparat...scuzele de rigoare
Pal-Stefan MURVAY
Jr. Member
**

« Reply #13 on: March 10, 2010, 09:45:20 PM »

Stai linistit. Nu ma supar eu asa repede. Smiley Ca sa revenim la subiect, sper ca te-a ajutat macar putin ce am scris.

Spor !

ducu_cnd88
Newbie
*

Email
« Reply #14 on: March 14, 2010, 10:21:34 PM »

Din pacate bonsaiul meu se simte din ce in ce mai rau. Stiu ca ati zis sa nu ii schimb pamantul pana la vara, dar cred ca este singurul lucru pe care as putea sa il fac sa il salvez. Dupa cum se poate vedea de pe varf i-au cazut majoritatea frunzelor. (as mai avea o nelamuriri...pamantul de turba este un pamant acid nu? asa ca nu as putea sa il inlocuiesc cu humus de conifere care si ele dau o reactie acida, pentru ca nu gasesc sa cumpar turba).
Astept raspuns. Multumesc!

http://img688.imageshack.us/g/14032010113.jpg/
Pages: [1] 2 Print 
« previous next »
Jump to: